M
dokumentarfilmomgroenland
spacersmall
dansk

Levende Grønland
i dansk

De tre dokumentarfilm Sumé – Lyden af en revolution, Lykkelænder og Håbets Ø er alle interessante at se nærmere på med danskfagets værktøjer.

Filmene har det til fælles at de hver især handler om identitet – på et personligt plan, men også på et kulturelt og nationalt niveau.

Sumé – Lyden af en revolution (2014) beskriver tiden op til etableringen af Hjemmestyret i 1970’erne hvor det grønlandske rockband Sumé som de første indspillede sange på grønlandsk. I filmen beskriver Sumés fans hvordan sangene gjorde et uudsletteligt indtryk på dem og fik dem til at ønske forandring og mere selvbestemmelse til Grønland.

Lykkelænder (2018) handler om fordomme og stereotyper. Ved at udstille fordomme som for eksempel at grønlændere er fordrukne, prøver den at sprænge disse fordomme i stumper og stykker.

Håbets Ø (2019) handler om tre personer i et lille grønlandsk lokalsamfund og deres drømme for fremtiden. Gennem de tre personer fortæller filmen og en historie om Grønlands fremtid og kurs mod selvstændighed.

Materialet er delt op i fire temaer:

Under emnet Medieværksanalyse kan I arbejde med dokumentarfilmsgenren, for eksempel de virkemidler en film gør brug af for at signalere at den beskriver noget autentisk.

Under emnet Postkolonialisme introduceres nogle begreber fra den postkoloniale teori. Som en tidligere dansk koloni er relationen mellem Danmark og Grønland stadig præget af kolonitiden, og det afspejles i alle tre film.

Temaet Ungdomskultur ser nærmere på de unge, grønlandske personer man møder i de tre film. I skal se nærmere på hvordan deres virkelighed er anderledes end jeres, men også hvor meget I har til fælles.

Til sidst bruges filmene som afsæt til at øve de tre skriftlige eksamensgenrer: den analyserende, den reflekterende og den debatterende artikel.

God fornøjelse!

 

spacermedium

LEVENDE GRØNLAND

Levende Grønland er skabt i et samarbejde mellem Bullitt Film, Ánorâk Film, Det Grønlandske Hus i København og tekstforfatter Martine Lind Krebs.

KONTAKT

Det Grønlandske Hus i København
Løvstræde 6
1152 København K

Ring eller skriv til os på: +45 33 91 12 12
hge@sumut.dk