M
dokumentarfilmomgroenland
spacersmall
historie

Levende Grønland
i historie

Sammen med Færøerne udgør Danmark og Grønland det vi i dag kalder Rigsfællesskabet. Det er et forhold som er under stadig forandring.

Fra Grønlands status som koloni til Hjemmestyrets indførelse i 1979 og Selvstyrets i 2009 til i dag hvor en kommende selvstændighed ofte er til debat.

De tre film på Levende Grønland trækker på Rigsfællesskabets historie på hver sin måde.

Sumé – Lyden af en revolution (2014) beskriver tiden op til etableringen af Hjemmestyret hvor det grønlandske rockband Sumé som de første indspillede sange på grønlandsk. Deres politiske sange var med til at antænde en gnist hos grønlænderne der i stigende grad krævede medbestemmelse og frihed.

Lykkelænder (2018) udfordrer de fordomme og myter som forholdet mellem Danmark og Grønland er præget af. Fra forestillingen om grønlændere som alkoholiserede stakler til billedet af den ædle vilde der iført sin nationaldragt, stolt kommer roende i sin kajak.

Håbets Ø (2019) udforsker med afsæt i byen Maniitsoq grønlændernes håb for fremtiden – både de enkelte grønlænderes personlige drømme for et bedre liv, men også nationens stræben efter selvstændighed.

Ved at gå i dybden med én eller flere af filmene kommer det til at stå klart at historien ikke står mejslet i sten, men at den er noget der både skabes og formidles, blandt andet via dokumentarfilm. Vores historieforståelse og vores forventninger til fremtiden er præget af den måde vi opfatter nutiden på. Det er noget af det vi skal se nærmere på med Levende Grønland under historiefaget.

Materialet er delt op i fire temaer:

Under temaet Erindringer kan I arbejde med hvordan individuelle og kollektive erindringer på lærredet bliver til historieformidling.

Under temaet National identitet går vi skridtet videre og ser på hvordan forestillingen om fællesskab giver grobund for nationen.

Temaet Historiebrug stiller skarpt på hvordan de forskellige filminstruktører har valgt at trække på historien.

Og under temaet Metode: Film og historie kigger vi på hvordan dokumentarfilm kan anvendes i historiefaget.

God fornøjelse!

spacermedium

LEVENDE GRØNLAND

Levende Grønland er skabt i et samarbejde mellem Bullitt Film, Ánorâk Film, Det Grønlandske Hus i København og tekstforfatter Martine Lind Krebs.

KONTAKT

Det Grønlandske Hus i København
Løvstræde 6
1152 København K

Ring eller skriv til os på: +45 33 91 12 12
hge@sumut.dk